German language In english... In italiano...

Izola.info

izolainfo logo

PlacPodBelvedrjem

plac pod belvederjem

Psi dovoljeni

psi dobrodosli

Essential city guides

 In your pocket Izola

Vreme v Izoli

Vreme

Hitro iskanje po vsebini

Navtična karta

Na spodnji povezavi si lahko ogledate spletni navtični vodnik slovenskega morja in obale: Navtični vodnik 


www.POCITNICE V IZOLI.si, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting
Zgodbe iz Izole...
Zgodba o ozkotirni železnici…
Leta 1902 se je po progi, ki je 33 let povezovala mesta med Trstom in Porečem prvič podal vlak. Prebivalci, ki so bili takrat zelo revni so v železnici videli upanje na boljše čase. Čas pa je pokazal ravno nasprotno. Proga ozkotirne železnice je bila zelo zahtevna, saj je bil teren precej gričevnat. Vlak je navkreber vozil tako počasi, da so ga domačini lahko z malo hitrejšo hojo celo dohitevali. Pripetilo se je tudi nekaj večjih nesreč, na primer burja je iztirila vlak, nasip je spodmaknil vagone… Proga je bila zaradi nerentabilnosti obsojena na propad. Bila je ukinjena leta 1935. Tujci se vlaka spominjajo kot smešnega in počasnega, domačini pa so nanj gledali kot na vlak s čudovitimi razgledi, na vlak, ki je na svoji progi združeval bogate in revne.
V Izoli si lahko ogledate muzej posvečen ozkotirni železnici – Muzej Parenzana, ki razstavlja fotografije, zanimive podatke ter makete vezane na zgodovino te železnice. V samem muzeju pa se nahaja tudi zbirka modelov vlakcev z vsega sveta, ki jo že vrsto let dopolnjuje Izolan Josip Mihelič.
Proga, po kateri je nekoč tekla železnica na slovenskem ozemlju, je danes preurejena v kolesarsko in pešpot, na kateri se nahajata tudi dva predora.

 

vir: Spletna stran turistično informacijskega centra Izola

Zgodba o ladji Rex…

Večina izmed nas je že slišala in videla mogočno ladjo Titanic. Veliko manj ljudi pa pozna najlepšo, najhitrejšo in najsodobnejšo ladjo svojega obdobja, ki je svojo življenjsko pot žalostno končala na dnu morja, tam nekje med Izolo in Koprom.
Bila je tako mogočna, da so jo Italijani veličastno poimenovali »ladja vseh ladij«, Angleži pa dodali naziv »shiping wonder of the world«. To pove dovolj o veličini te ladje.
»To je bilo veliko mesto, mesto, ki je plulo po morju. Na ladji je bilo vse, kar sodobno mesto potrebuje. Butične trgovine, zelo bogato opremljeno knjižnico, pošto, svojo lastno radijsko postajo, imeli so moderno tiskarno, izdajali so dnevni časopis z imenom Morske novice, pa kino dvorano, dve športni dvorani, prostore za nego telesa, brivnico in česalnico, kjer so si petične dame urejale frizure, da ne govorimo o zelo lepo opremljeni plesni dvorani« (M. Blažina). Septembra 1944 je ladja nasedla v zalivu med Koprom in Izolo, kjer so jo napadla zavezniška letala. Rex je gorel štiri dni…
Danes se lahko z zgodbo o Rexu seznanite tudi prek pripovedovanja in umetniških del Marjana Kralja, ki se nahaja v Galeriji Rex v starem mestnem jedru.

 
Valid XHTML and CSS.