German language In english... In italiano...

Izola.info

izolainfo logo

PlacPodBelvedrjem

plac pod belvederjem

Psi dovoljeni

psi dobrodosli

Essential city guides

 In your pocket Izola

Vreme v Izoli

Vreme

Hitro iskanje po vsebini

Navtična karta

Na spodnji povezavi si lahko ogledate spletni navtični vodnik slovenskega morja in obale: Navtični vodnik 


www.POCITNICE V IZOLI.si, Powered by Joomla! and designed by SiteGround web hosting
Sveži okusi sezonske ribe iz izolskega akvatorija

 

 

Pismo o nameri Kilometer nič so septembra 2011 podpisali predstavniki lokalne skupnosti, gostinsko-turističnega gospodarstva, obrtne zbornice ter pridelovalcev in ponudnikov lokalno pridelanih izdelkov. Z dogodki pod sloganom Zjutraj v morju, opoldne na krožniku, Pozabljeni okusi Istre ter tržnico z domačimi kmetijskimi presežki, lahko tako domači kot tuji gostje vse pogosteje uživajo izdelke ekološke ali integrirane pridelave, ki so uvrščeni v kategorij živil višje kakovosti. Te dni pa na podlagi ulova sezonske ribe – cipljev zlatcev, ki jih je med Izolo in Debelim rtičem preganjalo kar 200 delfinov, poteka prva letošnja akcija pod sloganom Zjutraj v morju, opoldne na krožniku. Kot je poudaril župan Kolenc želimo v Izoli domače in tuje goste spomniti, da ne obstajata samo brancin in orada, naše morje ponuja tudi bogat izbor modre ribe, na katero so ljudje skoraj pozabili.

V nadaljevanju je Markočič poudaril, da bodo lahko obiskovalci izolskih restavracij te dni po ugodni ceni uživali sveže ciplje, ulovljene v domačem akvatoriju. Podobne akcije se bodo odvijale skozi vse leto in so že načrtovane v koledarju izolskih prireditev in dogodkov. Že aprila bo tako mogoče okušati sveže pedoče, maja sardone, junija sardele, oktobra kalamare, novembra belo ribo, decembra bakala, pa tudi kakšno menolo. Sicer pa je natančnejši datum posameznega dogodka težko napovedati, saj ima, kot je povedal Steffe riba rep in nikoli se ne ve ali bodo jato rib sploh našli, kaj šele ulovili. »Pomembno je tudi to, da lovimo na sodoben način, z mrežami ali kot mu ribiči pravijo šakalevo. Ta omogoča, da je riba takoj po ulovu v ledu ter da jo pri lovu ne poškodujejo, kar bistveno vpliva na kvaliteto ribe,« je še poudaril Steffe.

Zelo priljubljeni in obiskani so tudi z gastronomijo povezani Pozabljeni okusi Istre, na katerih se v raznih restavracijah in hotelih pripravljajo jedi sezonskega značaja z avtohtonimi pridelki po znanih receptih Alberta Pucerja v soustvarjanju s kuharskimi mojstri. Kot je povedal Markočič je dvanajst izolskih restavracij v letu 2012 gostilo več kot 700 gostov. Gostje lahko restavracije prepoznajo po posebni nalepki na vhodu z napisom Kilometer nič, sveže in blizu.

Vodstvo občine in turističnega združenja ocenjujeta, da akcije Kilometer nič prispevajo k dvigu kakovosti gostinsko-turistične ponudbe in njene raznolikosti s poudarkom na lokalno pridelanih živil in sezonsko ulovljeni ribi.

Avtor: Martina Miklavčič Šumanski, Podsekretar za področje kadrov in komuniciranje na občini Izola

 

 
Valid XHTML and CSS.